top of page

Bukurešť se stane sídlem nového kybernetického centra EU

Evropská rada vybrala mezi sedmi kandidáty místo pro sídlo nového kybernetického centra.


Výzkumná organizace

Nové Evropské centrum pro výzkum v oblasti kybernetické bezpečnosti (European Cybersecurity Industrial, Technology and Research Competence Centre, ve zkratce ECCC) by mělo začít fungovat v příštím roce. ECCC bude operovat nezávisle na evropské agentuře kybernetické bezpečnosti - ENISA.

Rozdílné kompetence

Zatímco ENISA se bude soustředit na tvorbu unijní standardů a regulací v oblasti kybernetické bezpečnosti, ECCC bude sloužit pro financování výzkumu a vývoje nových technologií. V náplni jeho činností najdeme i podporu startupů, malých a středních podniků a pomoc s propagací a zaváděním bezpečnostních norem.




Kontroverze

Nový rozpočet EU na roky 2021 - 2027 počítá s náklady na kyberbernetickou bezpečnost ve výši 2 miliard euro ( v přepočtu 52 miliard korun). Část těchto peněz bude přerozdělovat právě ECCC. Budu tyto peníze využity lépe, než například dotace v zemědělství nebo v rámci kohezní politiky? Kdo zaručí, že z programů ECCC budou těžit malé a střední, nikoliv velké korporace, jak to je v rámci podobných programů obvyklé? A skutečně potřebujeme z daní Evropanů financovat výzkum a vývoj v této oblasti, když to dosud skvěle zvládaly soukromé společnosti?

Rumunsko získá novou významnou instituce, která přinese pracovní místa a možná (alespoň marketingově) pomůže ještě většímu rozvoji tamního IT. Snad tento krok bude znamenat i přínos pro celou EU.

1 zobrazení
bottom of page