top of page

Děti musí najít rovnováhu mezi analogovým a digitálním světem

Série videí, která vám dávají možnost nahlédnout do zákulisí naší společnosti míří do cílové rovinky. V minulém díle jste se dozvěděli, proč je tolik důležitá informační gramotnost a kdy bychom měli začít děti seznamovat s digitálním prostředím. Dnes na toto téma generální ředitel společnosti Gordic Jaromír Řezáč navazuje s vyjádřením, jak by měla probíhat bezpečná digitální výuka.

Málokteré dítě školou povinné si dovede představit, že by nemělo k dispozici mobil, počítač, nebo tablet. Kromě hraní her se staly tyto přístroje neodmyslitelnou součástí distanční výuky. Jejich prostřednictvím v době omezení způsobené pandemií Covid-19 jsou jediným prostředkem ke komunikaci s učiteli. Kde ale máme jistotu, že moderní technologie, které často zjednodušují život, používají ti nejmenší správně a nevystavují se riziku kybernetických podvodníků?


Jak často zmiňuje Jaromír Řezáč, řešením není potomky úplně odstřihnout od digitálních vymožeností, ale soustavně je vzdělávat v bezpečné práci s nimi: „Digitální prostor je nezastavitelný a je nesmírně důležité, aby se děti naučily přirozeně vyvážit analogový a digitální svět. Právě profesionálové, učitelé a psychologové jim musí ukázat, jak se mají v tomto prostředí bezpečně pohybovat. Úkolem odborníků je žáky zaujmout a udělat pro ně školu hrou.“

Jak ještě dodává, vzdělání v oblasti kybernetické bezpečnosti potřebují nejenom ti nejmenší, ale i senioři, na které zločinci často cílí a zneužívají jejich neznalosti digitálního prostředí.

Za týden 26. dubna vás v posledním díle generální ředitel seznámí s platformou Kybez . Zjistíte třeba, kdy byla založena či jaké jsou její cíle.

Celý rozhovor naleznete zde.

13 zobrazení
bottom of page