top of page

IJOP, nový mladší brácha Social Creditu

Soudruzi z Čínské lidové republiky mohou i letos slavnostně prohlásit, že se jim povedlo zajistit dohled nad vlastním obyvatelstvem na 120 %.


Po aplikaci Social Credit, která vám na základě mnoha atributů přidělí váš kredit - vaši vizitku vůči straně, vládě a celé společnost, se seznámíme s nástrojem IJOP (Integrated Joint Operations Platform). Díky této aplikace se stalo vyhledávání a zavírání nepohodlných lidí mnohem jednodušším.

Systém všech systémů

Tak se o nástroji IJOP vyjádřila Maya Wang z čínské pobočky organizace Human Rights Watch (HWR). Zjednodušeně řečeno představuje IJOP databázi lidí, ke kterým jsou přiřazený různé zajímavé atributy. A právě v tom je problém. Mezi těmito atributy se nachází osobní údaje a citlivá data. Do druhé skupiny patří zaměstnání, náboženství, členství v organizacích, seznam blízkých osob a příbuzných, typ a barva aut, využívání elektřiny či nakupování benzínu. Nástroj také zaznamenává podezřelé chování jednotlivce, například jak vychází se svými sousedy, jak často odjíždí z místa bydliště, zda používá hlavní dveře pro vstup do svého domu a další podobné informace.

Na menšiny je třeba si posvítit

Systém IJOP využívají dle dostupných dat policejní jednotky prozatím pouze v Ujgurské autonomní oblasti, kde se v jeho databázi nacházejí všichni tamní obyvatelé. Peking chce, aby se Ujguři vzdali svých tradic, národních zvyklostí a zejména víry. Narozdíl od většiny obyvatel Číny, kteří vyznávají buddhismus či taoismus, se Ujguři hlásí k sunnitskému islámu a tu a tam se mezi nimi objeví myšlenka na vytvoření jejich vlastního nezávislého státu. Nic z toho se ovšem nelíbí Pekingu. Ujguři, ale třeba i křesťané či příslušníci hnutí falun gong a dalších náboženských skupin, jsou v Číně pronásledování, zavírání do převýchovných táborů a podrobování mučení i popravovaní. Takto probíhá dle čínské vlády stabilizace společnosti, kterou výrazně zefektivnili nástroje jako IJOP a Social Credit.

Orwell by čučel

Zatímco systému Social Credit se věnovala světová média a jeho popis najdete i v našem starším článku, nástroji IJOP se prozatím tolik publicity nedostává. A to přesto, že IJOP představuje online přehled kádrových posudků na miliony obyvatel. Stejně jako je tomu v případě aplikace Social Credit, chce vláda i systém IJOP rozšířit na všechny obyvatele Číny.




Peking tak znovu dokazuje, že při budování policejního státu počítá s využitím nejmodernějších technologií. V Říši středu se žádná demokratizace nekoná, ba naopak vláda s aktivní pomocí tamních technologických gigantů pracuje na utužení diktatury.




bottom of page