top of page

Kybernetická šachovnice #1: Severní Korea

Vývoj zbraní hromadného ničení, hladomor obyvatelstva, dynastie Kimů a velmi šikovní hackeři...Vítejte v Severní Koreji! Jaká je politika kybernetické bezpečnosti socialistického ráje pod horou Pektusan?


Politická situace

Obyvatelé Severní Koreje se již sedm desítek let naplno těší z výdobytků života v socialismu. Zemi vládne již třetí generace Kimů, většina obyvatel trpí nedostatkem potravin, spotřebního zboží a dalších věcí denní potřeby. Vládnoucí garnitura si naopak užívá život v přepychu, i když občas se přes ni převalí nějaká ta čistka. Největšími nepřáteli Pchjongjangu zůstávají již od 50. let USA a Jižní Korea.




Vnitřní kybernetická bezpečnost

Aby socialistický režim ochránil obyvatelstvo od nebezpečné propagandy, která by do země mohla ze zahraničí proniknout, odepřel drtivé většině obyvatel přístup k internetu. Severokorejci mají k dispozici pouze národní intranet. Tento lokální, severokorejský intranet sice v mnohém připomíná klasický internet, ale jedná se o velmi omezenou verzi, kde se uživatelé dostanou pouze na severokorejské stránky, jež jsou navíc přísně kontrolovány. Obyvatelé tak nemohou navštěvovat zahraniční weby a získat necenzurované informace. Připojení na skutečný, globální internet je vyhrazeno pouze hrstce prověřených lidí. Více o využití IT uvnitř této země, najdete v našem článku: Informační peklo aneb role IT v Severní Koreji.


Vnější kybernetická bezpečnost

Několik desítek let aplikování krajně levicových receptů na řízení ekonomiky a společnosti si vybralo svou daň. Severní Korea trpí mnoha problémy, a část z nich se snaží řešit aktivitami v oblasti kyberprostoru. Motivaci pro tyto činnosti můžeme rozdělit do třech oblastí:

  • Zisk financí

  • Zisk technologií a know-how

  • Boj s nepřítelem

Ke shánění peněz prostřednictvím kyberprostoru složí severokorejcům jak globální šíření škodlivého softwaru (např. ransomware WannaCry), tak i cílené útoky na finanční instituce. Podle OSN si jen útoky na bitcoinové směnárny “vydělal” Pchjongjang mezi lety 2017 a 2018 kolem 571 milionů dolarů. Podobně Severní Korea postupuje i pří získávání technologií a know-how. Mezi cíle jejich v útoků v této oblasti patří zejména velké technologické společnosti a univerzity. V rámci boje s nepřítelem se Kimovy hackeři soustředí především na krádeže dat jihokorejským a americkým bezpečnostním složkám. Ovšem zabývají se také dalšími aktivitami, jako např. kradením dat lidem, kteří utekli na jih nebo cílenými útoky proti webům a službám z Jižní Koreje, USA či Japonska.



Role na šachovnici

Zastřešujícím důvodem Severní Koreje pro provádění výše popsaných aktivit v oblasti kyberprostoru je zajištění přežití tamního politického režimu. Pchjongjang nemá jakékoliv územní ambice, ani se nesnaží změnit režim v nějaké cizí zemi či si navázat hlubší regionální spolupráci. Vládnoucí garnitura si jednoduše chce užívat svého postavení co nejdéle. K tomu jí má pomoci i kyberprostor.

bottom of page