top of page

Kybernetická šachovnice #4: Rusko

Říše cara Vladimíra. Země, kde peníze, co vydělají zítra, utratili již včera. Obyvatelé přesvědčení o tom, že se celý okolní svět od Evropy, přes Kavkaz až na Dálný východ snaží je zničit. To je současné, minulé a pravděpodobně i budoucí Rusko. Jaká je ale role největšího státu světa na globální kybernetické šachovnici?

Všichni nás chtějí zničit

Podle prezidenta Putina a také většiny obyvatel Ruska byl rozpad SSSR jednou z největších katastrof 20. století. Již před touto událostí (ale zejména po ní) začala mezi ruskou veřejností rezonovat myšlenka, že se okolní státy snaží velkou matku Rus zničit a rozdrobit na spoustu malých státu. Tato idea se projevila v kybernetické politice tím, že Moskva využívá kyberprostor pro útoky na své sousedy či rivaly, zejména v oblasti tzv. blízkého zahraničí. DDoS, útoky na kritickou infrastrukturu, tvorba a vypouštění sofistikovaného malwaru, krádeže dat a další druhy cílených útoků. To a mnoho dalšího Rusové proti svým sokům používají. Lidé v Pobaltí se bojí zejména útoků na kritickou infrastrukturu. Ukrajina čelila v letech 2016 a 2017 agresivnímu malwaru Petya a jeho nástupci NotPetya, které zasáhly 80 % organizací. V roce 2009 čelili nejvýznamnější internetoví operátoři v Kyrgyzstánu DDoS útoku, který měl přinutit prezidenta Bakijeva k uzavření tamní vojenské základny USA.



Koukněte, co vám média zamlčela

Kromě “klasických” kybernetických útoků se Moskva oproti ostatním autoritářským a diktátorským režimům více angažuje na poli informační války. Šíření dezinformací či fake news je denním chlebem mnoha mediálních pracovníků. V rámci propagandy cílí Kreml jak na své vlastní občany, tak i na lidi žijící mimo stávající hranice Ruska. Objevil se i případ, kdy média referovala o Pražském jaru jako akci západních tajných služeb, které musel SSSR pro ochranu československého lidu potlačit. V Česku pak různé na Moskvu napojené weby šíří nesmysly ohledně války na Ukrajině, různých politických trestných činech a dalších věcech. Například server Aeronet ve svém nedávném článku přirovnává Čechy bojující v řadách Luhanských a Doněckých separatistů ke slavným československým legiím. Nejde ovšem o nové metody. Rusové používají stejnou taktiku už od Velké říjnové revoluce. Internet jí dal pouze nový rozměr.

Kyberprostor jako válčiště chudých

Rusko občas vypustí do světa zprávu o vytvoření nové supermoderní techniky a je poměrně jedno zda se jedná o loď, tank či letoun. Nicméně většinou se jedná o prototyp, který nedokáží vyrábět ve velkém a dodat. Kybernetický prostor tak představuje bojiště, na kterém se Moskva může ještě cítit jako v elitním klubu, protože od pádu sovětského impéria její pověst v oblasti vojenských schopností značně utrpěla. Kyberprostor tak slouží Kremlu k především k prosazování jeho zahraniční politiky. Domácímu obyvatelstvu formují správný názor média a případně jej korigují bezpečnostní složky. Nicméně i kybernetické útoky mohou způsobit velké ztráty, včetně ztrát na životech.




6 zobrazení
bottom of page